2015. november 22., vasárnap

Nézz fel az égre...

Nézz fel az éjszakai égre. Lásd a Holdat! Lásd azt is, mi van mögötte, lásd a leghalványabban tündöklő csillag mögött mi rejlik.  Ha ügyesen fürkészed az eget, talán megláthatod azt az aprócska bolygót, mely a Szivárvány nevet képviseli.
 Ezt a különös, s jól elrejtett helyet, csöppnyi dió, vagy talán még annál is parányibb élőlények lakják, kik magukat festőknek hívják.  Az ő feladatuk egyszerű, mégis fontosabb bármelyiknél: minden sárga falevelet zöldre kell festeni! Ugyanis, ha a levelek ebben a színben pompáztak, az ég is úgy tűnt, mintha türkiz, vagy talán egészen zöld színű lenne, nem pedig kék. De ez nem csupán a látványt adja, ha zöld a falevél, zöld az ég, s zöld a fű is. A szín egyet jelentett a harmóniával, a békességgel és a boldogsággal. Ám a festők munkája nem tartott sokáig, talán nem egészen egy óráig. A színek leperegtek, s máris kezdhették elölről. De sosem fáradtak el, hisz elegendően voltak, hogy váltsák egymást, ha valaki elfáradt a nagy munkában, ezzel elkerülték a sárga szín hatalomra jutását, az irigységet, a bánatot és ezzel együtt a lustaságot is. A festők ettől a színtől undorodtak, ami még inkább elősegítette munkájukat.
Egy napon, mikor a napsugarak legmagasabbról melegítették az élővilágot, a nagy foglalatosság közepette elfelejtették ellenőrizni a festék készletüket. Sajnos mire észrevették tévedésüket, óriási galibába keveredtek. Elfogyott az utánpótlás! Mit is tehettek, sürgette őket az idő. Két nagyobb csapatba osztották magukat, s elindultak festékért. Azonban a szokásos helyen, ahol ezt be szokták szerezni maguknak, most nem volt senki sem. Kétségbe estek, mit tegyenek! Hisz festéket sem lehet akárhol beszerezni, jó előre meg kell megrendeli, úgy nyerik ki a fűszálakból azt, hosszadalmas, több napi munkával. Ám annyi idejük nem volt, felfedező útra kellett térniük. Mivel aprók voltak, lassan haladtak. Néha fel, felpillantgattak az égre, onnan tudták, mennyi idejük volt hátra még. A mennybolt smaragdzöld színében pompázott, de ez nem adott nyugodtságot. Az óra ketyegett, s ők egyre sietősebbre vették lépteiket. Több órányi gyaloglás után, mikor már a felettük lévő táj is aranyozni kezdett, különös dolgot pillantottak meg. Egy náluk jóval nagyobb, mint két nagyobb méretű mandula, akkora teremtést. Hegyes orra és hatalmas fülei mögül alig látszódtak ki aprócska szárnyai és végtagjai.  A kis élőlények kíváncsian figyelték őt, hisz még sosem láttak ilyen teremtést, csupán mendemondákban hallottak róluk, melyeket a kötelesességük közben mesélnek egymásnak. A kobold kíváncsi, lilás tekintettel meredt rájuk, úgy tűnt, megijedt valamitől. A festők nagy csodálkozásba kezdtek, hisz ők, a zöld és a sárga színen kívül, nem ismertek mást. Még ők maguk is csak ebben a két színben sziporkáztak.
– Előre hát! – fűtötte őket a kíváncsiság az ismeretlen felé, aki egy hatalmas zsákot vett a hátára, s kezdett repülni vele. Csakhogy szárnyai kevésnek bizonyultak ehhez a munkához, s rögtön el is esett. A festők körbeállták őt, megbabonázva nyitották ki a zsákot, melyből egy furcsa dolog szállt ki, egy szivárvány. A piros, a narancssárga, a citromsárga, a zöld, a kék és a lila hirtelen hatalmukra kerítette őket. Szemeik belilultak, s már másra sem tudtak gondolni, mint ezekre a csodákra. A kobold ideges lett, de mire észbe kapott, a szemernyi lényecskék szétkapták a földöntúlinak vélt varázslatot. Begyűjtötték maguknak, ki mihez jutott, s indultak is visszadolgozni. A társaik örömükben ugrándozni kezdtek, mikor látták barátaikat közeledni, hisz a levelek már annyira sárgák voltak, hogy félő volt, hogy lepotyognak. Ellenben az öröm hamar elillant, s dühvé alakult át. Az ismeretlen mindenkit megváltoztatott. Vitatkoztak egymással, mohók lettek, mint a kobold is. Mikor már mindenki kezébe akadt némi festéknek használható anyag, nekiláttak feladatuknak. Csak mázoltak, kenték a kenhetőt. Nem számított ha már egy levél lila volt, később, más kékre festette, hisz mindenki a nála lévő színt szerette volna mindenhova. Az égboltozat változni kezdett, s már nem csak a szivárvány, de más, keveredések is jelentek meg rajta, mint a rózsaszín, vagy a barna. A lények, ahogy toporzékoltak, úgy gyűltek a felhők az ég felett. Nem volt az kék, vagy sárga, koromfekete volt. Ha észrevették volna, megijedtek volna tőle, ám fontosabbnak tartották a vitás helyzet megoldását. Pár perccel később a felhők is ordítani kezdtek. Ordítottak, sírtak, eleredt az eső. A festők lenyugodtak, a színek leperegtek a túlmázolt levelekről, s egyenesen a földre folytak, ahol beitta magába a föld. A lények ekkor megijedtek. A felleg ugyan eltűnt, s ezzel együtt az eső is elállt, de a levelek kopárok, semmilyenek voltak. Eljött a vég! Ám ekkor egy halvány fénycsóva jelent meg, mely beragyogta a fűszálon lévő esőcseppeket, majd valami nőni kezdett. Valami új, s nem csak ott, hanem szerte a vidéken. Apró, vékony szárúak voltak, a végükön furcsa gumókkal. Egyikük odalépett, s óvatosan hozzáért, mire az összes egyszerre nyílott szét, s pöttöm szirmokká terebélyesedtek, melyek mind, különbözőek voltak. Színük beragyogta a fák leveleit, s az égboltot, újra harmóniát teremtve ezzel. A fákat többé nem kellett festeni, a levelek sem sárgultak ezután. A megmentőiket szivárvány virágoknak nevezték el, s új feladatukként ezeket őrizték gondosan.
Nézz fel a csillagos égre, lásd a páratlan Holdat, lásd azt is, mi van mögötte, hisz ne feledd létezik ott egy aprócska bolygó, rajta parányi, szivárványszínű virágokat őrző kis lényekkel.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése